top of page

Sünnet hakkında merak edilenler !

Sünnet hakkında merak edilenler !

Sünnet hakkında en çok merak edilen soruları Florence Nightingale Hastanesi Çocuk Cerrahisi Anabilim Dalı Başkanı olan Prof. Dr. Kerem Özel'e sorduk.

Merhabalar Kerem bey bize kısaca kendinizden bahseder misiniz ? 1971 yılında Elazığ'da doğdum. İlkokul, ortaokul ve liseyi İstanbul'da bitirdikten sonra Tıp Fakültesini Cerrahpaşa Tıp Fakültesi İngilizce Bölümünü'nde, Çocuk Cerrahisi ihtisasımı Marmara Üniversitesi'nde tamamladım. Sonraki dönemde 9 yıl Fırat Üniversitesi'nde çalıştıktan sonra 2010 yılından beri İstanbul Bilim Üniversitesi Avrupa Florence Nightingale Hastanesi Çocuk Cerrahisi Anabilim Dalı Başkanı olarak görev yapmaktayım.

Sünnet nedir ? Sünnet basit ifade ile penisin ucunda bulunan sünnet derisinin cerrahi olarak çıkarılmasıdır.

İdeal sünnet yaşı kaçtır ? Sünnet yenidoğan döneminde yapıldığında genel anestezi vermeden sadece bölgesel uyuşturularak yapılabilir. Bu açıdan bu dönem genel anestezi kullanılmadığı için idealdir. Diğer taraftan bebeklik döneminde 1 ile 2 yaş aralığı uygun bir dönemdir. Ancak 2 ile 6 yaşlar arasında, bazı kaynaklara göre de 3 ile 5 yaş arasında çocuk kendisini keşfetmekte olduğundan sünnet önerilmez. 6 yaşından sonra da herhangi bir dönemde rahatlıkla yapılabilir.

Sünnet operasyonunun çeşitleri nelerdir ? Hepsi aynı amaca yönelik olsa da sünnet farklı tekniklerde yapılmaktadır. Açık cerrahi yöntem ile yapılabileceği gibi çan yöntemi denilen özel cihazlarla ya da koterle yakılıp kesme yöntemi ile de yapılabilir. Penis yapısal olarak çocuklarda farklılıklar gösterebileceğinden kliniğimizde standart bir sonuca ulaşmak için açık cerrahi yöntem tercih edilmektedir. Çan veya klemp gibi standart yöntemlerle eğer tekniğine uygun yapılmamışsa yapılan sünnetlerde penisin şekline göre cilt dokusu fazla kalabilir. Ciddi bir fazlalık yoksa yaşla beraber cildin penise uyumu gelişeceğinden müdahale yapılmaz ancak idrar deliğinin üzerine çıkan bir fazlalık olursa nadir de olsa sünnet işleminin yeniden yapılması ihtiyacı olabilmektedir.

Genel anestezimi yoksa lokal anestezi ile mi sünnet yapılır ?

Sünnet yenidoğan döneminde lokal anestezi ile yapılır. Diğer yaş dönemlerinde anestezi derin sedasyon denilen bir düzeyde uygulanır. Bu tam bir genel anestezi değildir ancak çocuğun anestezi desteği ile derin bir uykuya alınması olarak tanımlanabilir.

Sünnet operasyonu öncesi nelere dikkat etmek gerekir ?

Öncesinde eğer anestezi kullanılacaksa yaklaşık 4-6 saatlik bir açlık döneminde ihtiyaç vardır. Lokal ile yapılıyorsa bebeklerde özel bir hazırlık gerekmemektedir.

Sünnet operasyonu yaklaşık ne kadar sürer?

Çocukların yaşına göre sünnet işlemi cerrahi süre olarak 25 ile 35 dakika arasında değişmektedir.

Sünnet sonrası nelere dikkat edilmeli ve iyileşmesi için gereken süre ne kadardır ? Sünnet sırasında tüm hastalarda lokal anestezi rutin olarak uygulanır. Bu nedenle hemen sünnet sonrası ciddi bir ağrı şikayeti olmaz. Bu etki ilk 6 saatte devam eder. Sonrasında ağızdan ağrı kesici verilmesi önerilir. En sık karşılaşılan durum %5 oranında gördüğümüz erken dönemde özellikle sünnetten sonra ilk 4 saat içinde olan kanamalardır. Penis ciddi kanlanan bir organ olduğundan değişik düzeylerde kanama beklenebilir. İyileşme yenidoğanlarda yaklaşık 5-7 gün arasında olurken bu süre daha büyük çocuklarda 7-10 güne çıkar. Ancak esas iyileşmede zor dönem ilk 2-3 gündür.

#sünnet #keremözel #çocuk #bebek #sünnetnedir #aminekamburoglu

bottom of page