top of page

Süt İle İlgili Gerçekler

Süt ile ilgili gerçekler

Benim küçüklüğüm hep hayvanlar ve bitkilerle geçti. Babam hayvanları o kadar çok severdi ki turizm ile ilgilenirken bile bize hep çiftlik açmak istediğinden bahsederdi. Ve bir gün o hayalini gerçekleştirip bizi çok mutlu eden hatta abimin süt ve süt ürünleri okumasına vesile olacak çok güzel bir büyükbaş hayvan çiftliğimiz oldu. Süt veren ineklerimizin nasıl bir özenle, sevgi ile beslendiğini, doğum bekleyen ineğin nasıl bir şefkatle bakıldığını size anlatamam. Ayrıca sağılan sütlerin sabah ve akşam kapımızdan kontrol edilerek alındığını çok net hatırlıyorum.

Şu anda ise kapıma gelen açık sütün hangi şartlarda elde edildiğini bilmediğim için açık süt almıyorum. Nedenine gelirse hangi koşullarda sağıldığını, içine bir şeyler eklenip eklenmediğini , nasıl bir şekilde muhafaza edildiklerini bilmiyorum. Öncesinde içinde kola bulunan pet şişelerde gezdirilen ve organik adı altında satılan sütler isebence tam bir soru işareti. (!)

Kaynatma derecesinin önemi tam da bu anlattıklarımdan dolayı daha da önemli hale geldi benim için. Bir ara kendi sütümüzü kaynatırken içine derece koyuyordum ama ne kadar kaynatsanız da sütün size gelene kadar ne aşamadan geçtiğini bilmediğiniz için bir şey değişmiyor.

Eminim benim gibi endişeleri taşıyan bir çok takipçim vardır. O yüzden nerden geldiğini bilmediğim çiğ süt hakkındaki düşüncelerimi , ambalajlı sütü neden tercih etmemiz gerektiğini ve merak edilenleri sorma fırsatı bulduğum Prof. Dr. Neriman İnanç hocanın cevaplarını aşağıda paylaşıyorum.

Açıkta satılan sütler, kaynatılınca besin değerini korur mu?

- Hayır, sokak sütü kaynatıldığında besin değerinde kayıplar gerçekleşir. Sokak sütlerini içerebileceği zararlı mikroorganizmalardan arındırmak için 95-100 derecede 15 dakika kaynatmak gerekir. Bu kaynama sonucunda yararlı vitamin ve mineraller de yok olur.

Uzun ömürlü sütte katkı maddesi var mı?

- Hayır, UHT sütler hiçbir katkı maddesi içermez.

- UHT yönteminde, besin değerini kaybetmeden mikroplarından arınması için süt, 4-6 saniye gibi çok kısa bir sürede 135-150 dereceye kadar ısıtılıp oda ısısına soğutulur.

Bu ısıtma işlemi, sütün besin değerini en yüksek derecede koruyacak şekilde yapılır.

UHT işlemiyle tüm zararlı maddelerden arınan süt, hiçbir katkı maddesine ihtiyaç duymadan, ambalajı açılmadığı takdirde tazeliğini 4 aya kadar korur. Ambalajı açılan UHT süt ise buzdolabında saklanmalı ve 3 gün içinde tüketilmelidir.

UHT sütler açıldıktan sonra uzun süre bozulmuyor mu?

UHT süt, üretim teknolojisi açısından, ısı ile işlem görmüş, içinde zararlı mikroorganizmalar bulundurmayan süttür. Tıpkı evlerde yaptığımız konserve gıdalar gibi, süt de ısı ile konserve edilir.

Açılmadığında oda ısısında 4 aya kadar saklanabilen UHT sütler açıldığı takdirde iyi koşullarda buzdolabında saklanmalı ve en çok 3 gün içinde tüketilmelidir.

UHT işlemi, sütün içindeki probiyotik yani faydalı bakterileri de öldürüyor mu?

Hayır, çünkü sütün içinde probiyotik bakteri zaten bulunmaz.

Probiyotik bakteriler yoğurt,peynir,kefir gibi fermente olmuş ürünlerde bulunur.

Çiğ sütler, pastörize sütler ve UHT işleminden geçmiş paketli sütler probiyotik özellik taşımazlar.

Probiyotik fayda elde etmek için yoğurt,peynir ya da kefir tüketmek gerekir.

Günde 2 Bardak Süt İçmeniz İçin 10 nedeniniz var

Sağlıklı beslenme deyince aklımıza ilk önce süt gelir. Yüksek besin değerleriyle uzmanların tavsiyesi, 7’den 70’e herkesin süt içmesi.

1- Bağışıklığı Artırır

Özellikle mevsim değişimisonucubağışıklık sistemininzayıflamasıyla sıkça görülen solunum yolu enfeksiyonları,grip ve soğuk algınlığı gibi pek çok rahatsızlığa karşı süt, içerdiği 40’tan fazla besin öğesiyle doğal bir koruyucudur.

2- Kalp Hastalıklarından Korur

Süt ve süt ürünleri kan yağlarının ve kan basıncının düşürülmesinde etkili olan protein, kalsiyum, fosfor gibi pek çok besin öğesini içerir. Günlük düzenli kullanıldığında kroner kalp hastalıklarına karşı korur ve hipertansiyonu dengeler.

3- Kemikleri Güçlendirir

Süt kemiklerin güçlenmesi ve kemik sağlığının korunması için gerekli olan kalsiyumu içerir.

4- Dişleri Korur

Yüksek miktarda kalsiyum ve fosfor içeren süt, asitli ve şekerli yiyeceklerin yarattığı mikroorganizmalarla savaşarak dişlerimizde oluşabilecek çürükleri engeller.

5- Enerji Verir

Süt ve süt ürünleri içerdikleri karbonhidrat,protein ve yaü ile enerjimizi arttıracaktır.

6- Osteoporozdan Korur

İçerdiği kalsiyum sayesinde, günde 2 bardak süt tüketmek, osteoporozu engellemeye yardımcı olur.

7- Gebelikte Mineral Kaybını Önler

Gebelik boyunca annelerin vücudunda azalan mineraller, günde 2 bardak süt ile karşılanmaktadır.

8- Okuldaki Başarıyı Arttırır

Süt içerdiği B12 vitamini ile sinir sistemi ve sinirler arası iletimi olumlu yönde etkiler ve çocukların algılamalarını ve öğrenme kapasitelerini arttırır. Yine sütte bulunan çinko ve tirozin bilişsel gelişim, dikkat, aktivite, davranış ve motor gelişimini olumlu yönde etkiler.

9- Kilo Kontrolü Sağlar

Glisemik indeksi yüksek besinlerden olan süt, günde 2 bardak tüketildiğinde tokluk hissini arttırarak fazla kilo almayı engeller.

10- Cildi Güzelleştirir

Sütte bulunan vitamin ve mineraller, akne ve cilt inflamasyonu riskini azaltarak cilt sağlığını korur.


bottom of page